Світ вступає в епоху кулінарних експериментів, коли екзотика стає буденністю.
Кулінарна мода стає усе цікавішою, і кожному щось та припаде до смаку / фото ua.depositphotos.com
Кулінарні експерти переконані, що мода існує не лише на одяг та зачіски, але й на їжу. А отже можна спробувати вгадати кулінарні тренди, які домінуватимуть у новому році. Газета The New York Times опитала фахівців, і ті розповіли, що 2025 рік буде присвячений порушенню кулінарних правил та ігноруванню традицій.
Кулінарний аналітик Мелані Бартелме каже, що споживачі стаюють більш відкритими до нового: не лише екзотичних страв, але й незвичайних поєднань звичайних продуктів.
Отже, ось 7 головних кулінарних тенденцій 2025 року, на думку фахівців:
- Рік соусів. Соуси — це один із простих способів спробувати нові смаки без величезних витрат на екзотичні страви. Причому йдеться не лише про традиційні соуси різних кухонь, але й про зовсім нові незвичайні вигадки останнього часу.
- Нова кава. Всі вже наситилися солодкими кавовими напоями з молоком. Солоні кавові напої — наступна хвиля. Шеф-кухарі створюють каву-пюре з авокадо, ароматизують її імбиром та димом розмарину, додають суміші спецій.
- Ресторан на виніс. Не сказати, що це щось зовсім нове, але тенденція набуває усе більшого поширення. Готові страви ресторанної якості, які можна придбати за розумні гроші і взяти додому – нова повсякденність.
- Дизайнерські фрукти та овочі. Можливо, це почалося з винограду зі смаком солодкої вати, але дизайнерські набори фруктів та овочів поступово стають трендом. Деякі пропозиції роблять ставку на незвичайний смак, інші – на поживні переваги та підкреслюють якість ґрунту, на якому їх вирощують. Інші – це чисто ігри зі смаком.
- Мода на протеїн. Зростаюча популярність спортивного способу життя породила моду на продукти з високим вмістом білка. Тепер навіть виробники чіпсів окремо підкреслюють на упаковці, скільки там білка. Сир, яйця та м’ясо стають модними знову.
- Занепад алкоголю. Нове покоління споживачів виявляє помітно менше інтересу до спиртних напоїв, ніж їхні батьки. Це відкриває нову нішу для цікавих безалкогольних напоїв. Деякі експерти кажуть про появу напоїв із канабісом замість спирту, оскільки серед молоді він має кращу репутацію, аніж алкоголь.
- Кулінарні спільноти. Цікава тенденція – поява мікро-спільнот, об’єднаних навколо певних харчових алергій. Те, чого колись соромилися, тепер стає підґрунтям для спілкування. І виробники їжі звернули увагу на це. Так почали з’являтися набори їжі, розроблені спеціально для тих, хто має ту чи іншу харчову алергію.
І тлом для цих більш окремих тенденцій виступає загальне прагнення споживачів до нового та незвичайного у буденному меню. Тож не дивуйтесь появі чогось японського, латиноамериканського чи арабського у вашому улюбленому кафе чи у гастрономічному відділі вашого супермаркету.
Відео дня
Інші цікаві матеріали на кулінарну тему
Як писав УНІАН, донедавна курячі яйця вважалися нездоровим продуктом, якого варто уникати. Основні міфи про яйця, виникли в 1990-х роках, коли дієти з низьким вмістом жиру були в моді. Досвідчений дієтолог спростував ці міфи та розповів, як правильно готувати яйця.
Також ми розповідали, як з’явився популярний святковий салат “Оселедець під шубою”, хто так його назвав і чому під “шубою” опинився саме оселедець.